News

Vijesti

Back
14.06.2016.

TE STANARI Dok traje probna proizvodnja, zaštita okoline je drugi najvažniji zadatak savremenog postrojenja

Usaglašenost Termoelektrane s EU ekološkim standardima

U TE Stanari strogi kriteriji za kontrolu emisija sumpor dioksida i azotnih oksida u atmosferu • Sve se radi po direktivama EU

izvor: Dnevni Avaz, autor: H.Čalić

Nakon što je krajem prošle godine i prije roka EFT grupacija uz rudnik u Stanarima kod Doboja sagradila najmodernije energetsko postrojenje, odnosno termoelektranu instalirane snage od 300 megavati električne struje, u koje je uloženo oko 530 miliona eura, započela je probna proizvodnja koja i dalje traje.

Zaštita okoline

Velika je važnost izgradnje ovog energetskog objekta za razvoj BiH, ali i za ekonomski prosperitet najmlađe općine u RS Stanari, jer je posao dobilo oko pet stotina radnika.

Veoma je važno istakunuti da prilikom izgradnje i u fazi probne proizvodnje nije bilo nikakvih rizika kad je zaštita čovjekove okoline u pitanju, jer su žitelji lokalne zajednice o svemu na vrijeme i kvalitetno infomisani. To ne čudi, jer su stručnjaci EFT grupacije, gradeći ovo postrojenje prema sistemu "ključ u ruke", na osnovu projektirane dokumentacije bili potpuno opredijeljeni da TE Stanari bude prva savremena elektrana na Balkanu, izgrađena prema EU direktivama. Ništa se nije prepuštalo slučaju.

Od početka izgradnje se vodilo računa i iskreno se trudilo da svaki detalj vezan za projektovanje i izgradnju bude u skladu sa svijetskim normama i Evropskim direktivama i pravilima kad je zaštita okoline u pitanju. Una Matko Stamenković, konsultant za ekologiju u ovom postrojenju kaže: -TE Stanari će biti prvo postrojenje usaglašeno s LCPD direktivama (direktive o velikim ložištima, o.a.), koje propisuje stroge kriterije za ispuštanje sumpora od 200 miligrama po metru kubnom i N0x jedinjenja niže od 200 miligrama po metru kubnom. Za kontrolu emisija čvrstih čestica, prašine, koristit će se vrećasti filter, a u kotao će se ubacivati i krečnjak. Nakon prolaska kroz vrećasti filter, koncentracija čvrstih čestica u dimnim gasovima, koji se ispuštaju kroz dimnjak, iznosit će manje od 30 miligrama po metru kubnom - kaže Una Matko.

Na ovaj način, u TE Stanari očekuje se da će se emisija sumpora svesti ispod graničnih vrijednosti od 200 miligrama po metru kubom, određenih LCPD kriterijima, kao i smanjenje azotnih oksida.

Vrećasti filteri

Važno je napomenuti da je LCPD direktiva o ogranilenju ispuštanja zagađujućih materijala u zrak iz velikih postrojenja i smanjenje misije na snago stupila još 2001. godine te su sve članice Energetske zajednice, a među njima i BiH, dužne sprovesti Direktive LCPD-a do 31. decembra naredne godine na sve termoenergetske objekte snage veće od 50 megavati - ističe Una Matko.

Back