News

Vijesti

Back
20.05.2017.

Proširenje kapaciteta Rudnika Stanari

Pušten u rad transporter dužine tri kilometra

Posao reallizovan resursima Rudnika Stanari

Proizvodnja uglja na površinskim kopovima podrazumijeva prethodno uklanjanje sloja zemlje iznad uglja tzv. otkrivke. U Stanarima za svaku tonu uglja potrebno je ukloniti pet metara kubnih otkrivke. U 2016. i godini rudnik u Stanarima je otkopao više od sedam miliona kubika otkrivke. EFT trenutno koristi BTO sistem (bager, traka, odlagač) i kamione nosivosti od 45 tona za transportovanje otkrivke na planiranu lokaciju koja naknadno postaje predmetom rekultivacije. Postojeći transportni sistem čine četiri transportera sa gumenom trakom širine 1400 mm i ukupne dužine oko 3,5 km. Za dalji razvoj rudnika potreban je novi transportni sistem za otkrivku dužine tri km, kapaciteta 7200 m3/h pri brzini od 5,3 m/s koji funkcioniše bez zastoja u svim vremenskim uslovima.

Nakon razmatranja brojnih ponuda svjetskih kompanija, EFT je odlučio da samostalno pristupi izradi rješenja angažujući vlastiti stručni kadar. U EFT-u vjeruju da su izradili naprednije i bolje rješenje do kojeg su došli otklanjanjem uočenih tehničkih nedostataka i primjenom novijih rješenja za mašinsku i elektro opremu. Investiciona vrijednost sistema je bila znatno manja od ponuđenih na tenderu. Osnovne prednosti ovakvog transportera u odnosu na postojeće čine: odnos kapaciteta transportera i težine njegove opreme koji je veći nego na postojećim transporterima angažovanim na površinskim kopovima i mogućnost promjene brzine transportera u zavisnosti od kapaciteta bagera čime se postiže manja potrošnja energije, smanjuje habanje I maksimalno opterećenje.

Ove karakteristike čine sistem podobnim ne samo za prevoz otkrivke već i za transport uglja. EFT je uspio da u roku šest mjeseci, tačnije od septembra 2015. do februara 2016. godine, izradi kompletnu dokumentaciju, počev od baznog inženjeringa, te da u saradnjt sa evropskim renomiranim kompanijama koje izrađuju komponente transportera, realizuje projekat.Puštanje sistema u rad je izvršeno 19. maja 2017. godine u prisustvu predstavnika kompanija sa kojima je EFT pronašao zajednički interes i uspostavio i održao čvrstu saradnju.

Riječ je o kompanijama iz Nje mačke, „Stiebel-Getriebebau & Co". i „Rulmeca", koje su obezbijedile motore, reduktore, rolne i bubnjeve, te predstavništvu kompanije „Continental" u Srbiji (Kolubara-Univerzal) koje je isporučilo gumene trake sa čeličnim užadima i firmi „Ferrostil-MONTI" iz Prnjavora koja je obezbijedila kompletnu metalnu galanteriju. „Siemens", „ABB" i „Schneider", lideri u oblasti elektronike i elektrotehnike, su realizovali isporuku elektro instalacija i opreme a montažu kompletne opreme je izvršila tehnička služba Rudnika Stanari. Uzimajući u obzir da je primjenjena tehnologija bazirana na dugogodišnjem iskustvu inžinjera EFT-a a da rudnik samostalno vrši kompletnu izradu sistema, postupak zaštite projekta - patent je u toku. EFT planira da rudnicima u zemljama jugoistočne Evrope ponudi saradnju pri izradi i montaži transportera koristeći resurse iz okruženja, kao što je slučaj i u Rudniku Stanari.

Izvor: Avaz